Product: Pleidooi voor onvoorwaardelijke samenwerking. SNWLK, SKION en de ontwikkeling van kinderoncologie in Nederland
Opdrachtgever: Stichting Kinderoncologie Nederland in Den Haag
Uitvoering: 2017-2019
Oplevering: voorjaar 2019


Pleidooi voor onvoorwaardelijke samenwerking
is geschreven door Willy van der Schuit in samenwerking met Chestnut Tekstverzorging. De publicatie beschrijft de geschiedenis van SNWLK en SKION tot de oprichting van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De bijdragen van Chestnut betroffen historisch onderzoek, het verzamelen van beeldmateriaal, het mede-interviewen van betrokken, het uitwerken van interviews, het schrijven van teksten en tekstredactie.


1971 werd SNWLK (Stichting Nederlandse Werkgroep Leukemie bij Kinderen) opgericht door verschillende Nederlandse oncologen die van mening waren dat een gezamenlijke en systematische aanpak van leukemie bij kinderen de kans op genezing zou vergroten. Daartoe werden o.a behandelingsprotocollen gemaakt, de gegevens van kinderen met leukemie geregistreerd en bloed verzameld. Ook werd nauw samengewerkt met kinderartsen en onderzoekers in het buitenland.

Een nieuwe generatie van kinderoncologen vond het belangrijk om alle vormen van kinderkanker te clusteren in een nieuwe organisatie. Dat leidde in 2003 tot de oprichting van SKION. Vanuit de samenwerking tussen SKION en de Vereniging van Ouders van Kinderen met Kanker (VOKK) ontstond in 2018 een nieuw nationaal kinderziekenhuis: het Prinses Máxima Centrum Utrecht. Alle hoog complexe zorg voor kinderen met kanker in Nederland is in dit ziekenhuis geconcentreerd. Bovendien coördineert het Máxima alle onderzoek rond kinderkanker.

Projecten Onderzoek en Tekst Chestnut Teksverzorging